Latest Video

Friday, November 6, 2009

Како да го оверклокуваш твојот компјутер?

Како да го оверклокуваш твојот компјутер? Ова е еден мал туториал за оверклокување...за оние кои незнаат што е тоа или што се beginner во сето тоа.
Па поради тоа решив да го припремам овој мал туториал „што е тоа оверклок и како се постигнува’’

НАЈВАЖНА работа е што морате после оверклокување(graf. ili cpu ili memmorijа) или све тоа заедно,морате да пробате т.е да тестирате како ќе работи све тоа и колку ќе биде стабилен windows-от и колку све тоа ќе грее при најголемо оптеретување.

Што е OC воопшто?
Едноставно кажано тое а „ЗА МАЛЦЕ ПАРИ МНОГУ ДА ВОЗИШ=)

1.Оверклокување на CPU-то
-Секој процесор има своја defaultnа брзина и секако волтажа на која работи.Пр (1800Mhz и работи на 1.35v).Она на што треба да обрнете големо внимание е ТЕМПЕРАТУРАТА
Пред на почнете да оверклокувате процесор задолжително е да видите колку е всушност температурата на процесорот.Земете оптеретете го колку што можете најмногу процесорот и потоа измерете ја температурата.
Температурата може да се измери со специални програми или едноставно да видите во БИОС.
Одкако ќе видите дека температурата не преминува повеќе од 50*C при MAX оптеретување тогаш дури можете да почнете со оверклокување на процесорот.Најдобар совет е да го дигате само FSB (Front Side Bus),бидејќи дигањето на волтажата од 1.35 ја дигнете на пример 1.45 и сл. се подига и температурата што е логично зар не=)

Важно**= Исто така има и еден трик а тоа е да е темп. мала,а вие се чудите зашто нејќе да се упали ПЦ-то...тоа е затоа што волтажата е недоволна... значи тогаш мора да ја дигнете волтажата малце на пример од 1.35 на 1.4 или 1.425...во зависност.
Да пуштиме ние дигањето волтажа...значи ќе се пуштиме на дигање само на FSB-то,а кога се дига FSB гледајте размерот на цпу-то-меморијата да бидат 1:1 бидејќи тоа се најдобрите перформанси,а со програмата CPU-Z пратете го движењето на FSB и под memory видете на колку моментално Mhz работи меморијата(200Mhz е одприлика Максимална за од прилика слаби мемории оверклокот може да иде и до 250Mhz што е и од прилика 400 FSB.

Одкако ќе завршиме со ова идеме во БИОС(може и преку прогарми али варез е забрането на форумов=)
во биосот влагате во advansed и барате кај ви пишува FSB speed или само Speed на него ја местите брзината.Пр(оптималната бризна е 1800Mhz вие ја местите на 2000Mhz).Со Ова се завршува оверклокувањето на процесорот.

2.Оверклокување на графичка
-За оверклок на граф. треба слична постапка како и на процесорот преку биосот али има подобар и полесен начин преку програми како на пример PowerStrip...во суштина начинот е ист.
Одкако ќе го симнете програмот и инсталирате отворете го и идете Propertis на граф.картичка и најдете Perfomance тука местете на manual и мењајте ја фреквенцијата и правете ТЕСТ можете да ја дигате све додека не видите дека компјутерот не работи убаво.Во тој случај спуштете малце и така сочувајте ја брзината.
Рестартирај те го компјутерот и почуствувајте ја разликата и моќта на ОВЕРКЛОКУВАЊЕТО!!!!

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More