Latest Video

Thursday, October 29, 2009

Инките древната цивилизација ?! Која исчезнала ?!

Мачу Пикчу ("стариот врв") понекогаш е нарекуван и како "изгубениот град на инките". Мачку Пикчу се наоѓа во Перу и е едно од седумте светски чуда

Историја Овој град е бил создаден како свет планински дом на големиот управник на инките Пачакутек, еден век пред да биде освоен од страна на Шпанската империја - околу 1440 година (град формиран пред доаѓањето на Колумбо во Америка од страна на Инките.), и функционирал се до 1532 година, кога шпанците ја нападнале империјата на инките. Во 1532 година цело негово население тајно исчезнало. Мачу Пикчу е конструиран е околу 1450 година, во кулминацијата на развојот на Инките, и бил напуштен 100 години подоцна, кога империјата се срушила по покорувањето од страна на Шпанците. Иако тврдината е лоцирана на околу 50 километри од Куско, главниот град на Инките, не бил никогаш најден и уништен од Шпанците, како многу други локации. Со векови, џунглата одоколу обраснала на локалитетот, и многу малку луѓе знаеле за неговото постоење. Во 1911 година историчарот и истражувачот Хирам Бингам го „донесе“ изгубениот свет пред очите на јавноста. Бингам и други мислеле дека тврдината била традиционалното место на раѓање на Инкитеили духовен центар на „девиците на сонцето“.

Функција Формиран е на висорамнина од н.в. од 2,430 m. Под градот се наоѓа долината Урумбаба во Перу на оклолу 70 km северозападно од градот Куско. Бил заборавен со векови од страна на светот, сепак не и од страна на локалното население. Интернационалното внимание градот го сврти археологот Хирам Бингам во 1911 година кој го дал првото научно мислење за ова место и за кое напишал Бестселер за тоа. Перу вложува огромни напори за по легален пат да ги врати во Перу илјадниците артефакти кои Бингам ги дислоцирал. Мачу пикчу е можеби еден од најпознатите симболи на империјата на Инките.

За инките се знае многу малку податоци , но тие биле народ кој бил доста напреден , имам читано во многу литератури дека и тие како маите исто така биле усовршени.Многу ме зачуди кога прочитав дека на плочи камени , тие напишале многу податоци за кои ние се уште не сме запознаени , исто тие знаеле за скафандерот односно оделата што ги носат космонаутите ?! Зарем е можно некои од нашите предци , да прошеткале малце низ универзумов ? Или пак да дошле некаде од универзумот ? Има многу работи кои допрва ќе се разјаснуваат ...

Секакви информации од ваша страна се добредојдени ,а јас ќе ви предложам да го изгледате видеово и поуживајте во музиката0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More