Latest Video

Thursday, October 29, 2009

Пронајден скапоцен камен со ликот на Александар Македонски

Пронајден е редок и исклучителни археолошки пронајдок во Тел Дора: скапоцен камен изгравирани со ликот на Александар Македонски

Архелошкиот пронајдок откриен во текот на археолошките ископувања извршени од тим доктори и тоа Аилет Гелвуе од Универзитетот во Хаифа и доктор Шарон од Хебрејскиот универзитет во Ерусалим.
"И покрај минијатурната големина - димензијата на каменот е еден сантиметар со помалку од пола сантиметар,граверот успеал да ја наслика бистата на Александар, со сите негови карактеристики", вели Гелвуе.

Императорот е портретиран како млад, силен, со брада,прав нос и долга виткана коса, која ја држи дијадема-корона

Истражувачите од Тел Дора напоменуваат дека е изненадувачки да се најде такво уметничко дело во Израел, на периферијата на хеленскиот свет.

Александар бил веројатно првиот Македонец кој ги ангажирал уметниците да го направат неговиот портрет - како дел од култот на персоналитетот кој се трансформира во пропагандно оружје.

Уметниците умно ги комбинирале реалистичките елементи со класичниот идеал за убавина,одредени со хеленската уметност, владарските атрибути (дијадемата-короната во овој случај), и божествените елементи, кои по потекло се од хеленската и ориенталната уметност.

Подоцна и други владетели ја усвоиле оваа практика.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More